Syrah of Shiraz, van Frankrijk tot Australië

Syrah (of Shiraz)

De Syrah is een interessante druif en komt voor in onze Corbiere blend van Domaine du Grand Arc, maar ook enkelvoudig in de vorm van Syrah monocepage van Mureda. Hoog tijd om deze druif eens in het zonnetje te zetten en de mogelijkheden van deze druif te ontdekken.

Schrijfwijze

De eerste vraag is eigenlijk, hoe schrijf je dat, Syrah of Shiraz? De Syrah druif kent twee schrijfwijzen. Rond het zuidelijk halfrond wordt dezelfde druif Shiraz genoemd. In de klassieke Franse wijngebieden noemt men de druif gewoon Syrah. Syrah wordt wereldwijd veel aangeplant en kan, naar gelang de regio, erg verschillen van smaak.

Kenmerken

De druif heeft een paarse kleur en de wijnen ervan zijn stevig en peperachtig. De druif rijpt vrij makkelijk (de wijn doet het dan ook goed in de koele klimaten), heeft een flinke body en niet al teveel zuren. De Syrah is dan ook geliefd om er over het algemeen vrij soepele wijnen uit ontstaan. De Syrah druif heeft een dikke schil en bevat vrij veel tannine. Opgegroeid in een koel klimaat zijn de wijnen kruidiger en uit de meer warmere klimaatzones bevatten de wijnen meer aroma van zwart fruit.

Van Frankrijk tot Australië

Het Rhônegebied in Frankrijk kent veel aanplant van Syrah. Toch is het vermoeden dat de druif afkomstig is uit Iran en wel te weten de plaats Shiraz. Later is de druif overgebracht naar Frankrijk. Overigens kent Syrah wereldwijde bekendheid. De druif wordt in vrijwel elk wijngebied ter wereld gevonden en is in Australië zelfs de nationale druif.

Blends

Syrah doet het goed in gebieden met veel zon en een warm en een droog klimaat. De druif rijpt snel in tegensteling tot bijvoorbeeld Nebbiolo uit Italie. De laatst genoemde druif wordt dan ook vaak pas in oktober geoogst. Vaak wordt de Syrah geblend met andere druiven. De Syrah is krachtig en door te mengen met Mouvedre en Grenache.

Bewaren

Zelf de goedkopere Syrah wijnen kun je vaak al een poosje bewaren. De Syrah wijnen uit de klassieke Franse wijngebieden zijn er vaak juist bij gebaad als ze een poos gelegen hebben. De rode Domaine du Grand Arc bijvoorbeeld kan rustig 2-4 jaar bewaard worden en wordt alleen maar lekkerder.

Bij welke maaltijd?

Omdat Syrah wijnen stevige en krachtige wijnen zijn kun je ze het beste combineren met een wat stevigere maaltijd. Denk dan aan gegrilde gerechten, zowel groente als vlees, maar ook bij kastanjechampignons, stoofpotten en stampotten doet deze wijn het altijd goed.

 

Recent Posts