Chateau Couronneau -een verscholen geheim in de Bordeaux

Ergens in de Bordeaux ligt een verscholen geheim; Chateau Couronneau. Een echtpaar dat met heel veel toewijding nog echte mooie wijnen maakt. Bénédicte en Christophe Piat zijn het echtpaar dat de drijvende kracht is achter dit domein. Ze maken weinig soorten, een witte en een rode Bordeaux van de druivenstokken die ooit het eerste zijn aangeplant. Deze ranken liggen het dichts bij het chateau. De rode wijn is op basis van 100% merlot. Het rijpen op houten vaten geeft deze wijn een fijne structuur. De witte is op basis van sauvignon blanc en sauvignon gris. Met de laatste wijn hebben wij al veel ervaren wijndrinkers verbaasd zien kijken. Het is een bombastische wijn met veel nuances en veel inhoud.

Chateau Couronneau L’ecuyer de Couronneau
Bénédicte en Christophe maken er ook nog een andere wijn. De L’ecuyer de Couronneau. Deze wijn is afkomstig van druivenstruiken die wat verder van het kasteel afliggen, ofwel ze zijn later aangeplant dan de stokken die dichter bij het kasteel liggen. Hier komt het tweede geheim; deze wijn wordt gezien als ‘tweede wijn’. Een wijn met normaal gesproken wat minder complexiteit, want de wortels van de stokken gaan nog wat minder diep de grond in dan bij de ‘eerste wijn’. Maar inmiddels zijn ook de stokken van de latere aanplant al weer zo oud, dat ook deze wijnen een fijne complexiteit hebben. Het verschil tussen ‘de eerste’ en ‘tweede wijn’ is nauwelijks waarneembaar. Maar toch is deze wijn zo’n 15% goedkoper. Koop je altijd op basis van de vormgeving van het etiket? Het etiket is ook nog eens mooier. Althans dat vinden wij.

Biodynamie bij Chateau Couronneau
Bénédecite en Christophe waren in hun regio entre-deux-mer de eerste wijnmakers die de principes voor de productie van biologische wijnen toepasten. Chateau Couronneau was dan ook een van de eerste wijnmakers met een bio-keurmerk in die regio. Het prettige van de wijngaarden is dat ze in een soort kom liggen waaromheen dan weer bossen liggen die eventuele contaminatie van niet biologische wijngaarden voorkomt. Sinds 2012 werken de Piats ook Biodynamisch. Wederom als eerste in de regio. Ze werden destijds voor gek verklaard om bio te gaan produceren, nu zijn er heel veel bedrijven in de regio die het bio-keurmerk hebben. Met de biodynamische stap gebeurde precies hetzelfde. Nu maar afwachten hoe lang het duurt voordat de andere wijnmakers in de regio volgen.

Meer informatie over de rode en witte Carnaval de Couronneau vindt u hier. Informatie over deChateau Couronneau Ecuyer de Couronneau vindt u hier.

Recent Posts