Biologische Riesling – de Duitse klassieker

Biologische Riesling

Biologische Riesling wordt gemaakt van biologische druiven. In het geval van onze wijnmakers Weingut Engelhard en Weingut Kesselring worden alleen de gisten gebruikt van de eigen wijngaard.

Gist van eigen wijngaard
Je had het misschien niet gedacht mar gist kun je gewoon kopen bij een gistmaker. Zo’n bedrijf heeft allemaal gisten op voorraad die het proces van vergisting van de wijn in gang zetten. Het voordeel is (wij vinden dat een nadeel), is

50407 Biologische Riesling

Biologische Riesling

dat je de smaak er ook behoorlijk mee kan sturen.

Eigenheid
Je kunt met fabrieksgisten dus behoorlijk sturen op smaak. Een witte wijn kan dan ineens een neus hebben van meloen en de smaak van grapfruit. Het is maar net wat je de leverancier van de gisten van de plank laat halen.

Charme
Wij vinden dat er dan wat charme van het wijnmaken verloren gaat. De gisten verbloemen soms negatieve aspecten van de wijn maar nog belangrijker ze laten de eigenheid van het gebied waar de wijn vandaan komt deels ook verloren gaan. De riesling van Weingut Engelhard heeft een andere stijl dan de Riesling van Kesselring. Ze komen beiden ook uit een ander gebied. Zo komt de biologische Riesling van Weingut Engelhard uit Rheinhessen en die van Weingut Kesselring uit de Pflaz. Dat een wijn in het ene jaar misschien wat meer zuren heeft dan het andere jaar, of misschien wat meer uitgesproken is, dat maakt een wijn juist zo interessant. Althans dat vinden wij.

Een biologische wijnmaker is zo afhankelijk van de natuur, grond en weer (droog, nat, vries, heet) dat Manuel Engelhard de grondsoort die na regen opgedroogd is en waar zijn wijnstokken op staan, op elk etiket heeft afgedrukt.

Een mooie link tussen biologische wijn en natuur vinden wij.

Recent Posts